Van boom tot Romeins eerbetoon: houtkunstenaar zaagt een uniek gezicht in Berg en Dal
Het wordt een kunstwerk dat je moeilijk kunt negeren: langs de drukke Oude Kleefsebaan zaagt Sander Boom een ‘Romeins’ gezicht van haast 4 meter hoog. Het origineel ligt in Leiden, maar komt uit Berg en Dalse bodem.
Leo Klaassen 25 mei 2024
Ja, eeuwig zonde natuurlijk, dat die inlandse eik van meer dan twee eeuwen oud ziek was en is gerooid. Maar wát een buitenkans om van de metersdikke stam die er nog staat een kunstwerk te creëren zoals hij dat nog nooit heeft gemaakt, zegt ‘woodcarver’ Boom. Het is een manier om zo’n kanjer een tweede leven te geven.
Ik maak het niet helemáál precies na. Dan zouden voorbijgangers geen idee hebben wat ze zienSander Boom
Boom won wereldwijd al prijzen met zijn boomzaagwerken. Hij zaagde beroemde kunstwerken na als Het laatste avondmaal van Da Vinci en De Nachtwacht van Rembrandt, creëerde in Italië heiligenbeelden en door heel Nederland toverde hij uit boomstammen ontelbare dieren tevoorschijn. Zoals ook een paar honderd meter verderop, waar aan de Oosterbergweg een indrukwekkende pauw in een tuin staat. „Zulke dieren doe ik haast uit mijn hoofd”, vertelt Boom. „Maar dit is totaal nieuw voor me. Het is in het echt maar een centimeter of twintig groot en op de foto’s weet je amper waar je eigenlijk naar kijkt.”
Sander Boom zaagt nog en paar dagen door aan zijn ‘Romeinse’ kunstwerk. © Theo Peeters
Holdeurn
In Berg en Dal maakt Boom een rijk versierd oor van een Romeinse kan na, met daarop een vrouwengezicht. Een mal daarvan werd meer dan tachtig jaar geleden gevonden bij opgravingen op de Holdeurn in Berg en Dal, waar de Romeinen grote pottenbakkerijen hadden. „Ik maak het niet helemáál precies na. Dan zouden voorbijgangers geen idee hebben wat ze zien. Ik geeft het gezicht daarom meer vorm.”
Aquaduct
Behalve bij de Holdeurn zelf is er geen betere plek te verzinnen voor het eerbetoon aan Romeins vakmanschap. Het kunstwerk staat pal naast de sporen van het Romeinse aquaduct, een rijksmonument. Regelmatig stopt er nu een fietser of wandelaar om een foto van Booms werkzaamheden te maken. Dat kan best veilig: het fietspad en een deel van de weg zijn vanwege wegwerkzaamheden afgezet.
De mal van een versierd oor van een Romeinse kan, gevonden in Berg en Dal. © Rijksmuseum van Oudheden