Straks kun je wonen, uit eten én naar de dokter in Berg en Dalse kerk, misschien keert zelfs de uitkijktoren terug

Parochiebestuurder Jos Verstegen en nieuwe eigenaar Max Krol voor de  Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal. Op de achtergrond is het torentje van landhuis De Wychert nog zichtbaar.

Parochiebestuurder Jos Verstegen en nieuwe eigenaar Max Krol voor de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal. Op de achtergrond is het torentje van landhuis De Wychert nog zichtbaar. © Theo Peete

De Heilig Hartkerk in Berg en Dal heeft een nieuwe eigenaar. Buurman Max Krol bouwt een medisch centrum, appartementen én een restaurant op het terrein. En grote kans dat de nostalgische uitkijktoren van de Sterrenberg in Beek er terugkeert: ,,Dit is er de ideale plek voor.”

Leo Klaassen 19-06-24, 15:06

Krol woont vlak bij de kerk aan de Oude Kleefsebaan en is ook eigenaar van het naastgelegen landgoed en kasteeltje De Wychert. Daarin houdt zijn schoenenfabriek Nimco kantoor. Het liefst zou hij het kerkterrein weer als parktuin inrichten, zoals het vroeger hij de Wychert hoorde. Maar het kerkbestuur eist dat de koper van de kerk het terrein als een verbindende plek tussen Beneden en Boven Berg en Dal ontwikkelt.

Ook als we er met die partijen niet uit komen, krijg ik het makkelijk vol, Max Krol, Nieuwe eigenaar kerk Berg en Dal

De ondernemer wil nu de kerk slopen en vervangen door twee gebouwen. In het grootste pand (drie hoog) moet een ‘medisch centrum’ komen met daarboven appartementen. Daarnaast komt een langwerpig gebouw met daarin horeca. Restaurant Pur Sanh uit Berg en Dal heeft al serieuze interesse. ,,Dat pand zal wat moderner worden dan het medische centrum, denk ik”, zegt Krol. ,,Ik wil aan de kant van De Wychert een wat klassiekere stijl, iets wat een beetje tijdlozer is.”

Krol hoopt op de Berg en Dalse huisartsen en zorggroep ZZG als ‘hoofdbewoners’ van de benedenverdieping. De laatste huist nu al tijdelijk in een vleugel van de kerk. ,,Maar ook als we er met die partijen niet uit komen, krijg ik het makkelijk vol. Fysiotherapeuten, sportscholen: er is veel interesse.”

Hart van Berg en Dal

Krol en het parochiebestuur – met instemming van het bisdom – zetten deze week hun handtekening onder het koopcontract. Parochiebestuurder Jos Verstegen is tevreden: de ‘sociaal-maatschappelijke’ functie die de kerk voor ogen heeft komt er, zegt hij. Het plan is zelfs ‘Het hart van Berg en Dal’ gedoopt. ,,De horeca moet liefst ook een plek worden waar mensen overdag terechtkunnen, even een ijsje gaan halen en elkaar ontmoeten.”

De hoop van dorpshuis Kerstendal om mét de school op het kerkterrein te gaan bouwen om veel centraler in het gespleten dorp te zitten, wordt niet vervuld. Beide zouden ze, volgens gemeentelijke normen, dan veel ruimte moeten inleveren. Bovendien: andere dorpen en scholen gaan de komende jaren nog vóór op de begroting van Berg en Dal.

Uitkijktoren

En dan is er nog het plan om de uitkijktoren van de Sterrenberg in Beek te herbouwen. De kwestie is op zijn zachtst gezegd veelbesproken. Vastgoedmagnaat Raf Terwindt sloopte in 2007 de toeristische toren uit 1909 en het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant om op die plek een Toscaanse villa te bouwen. Hij beloofde daarbij zwart op wit hem even verderop te herbouwen en beperkt voor publiek open te stellen. Dat gebeurde echter nooit , de kwestie verzandde juridisch en politiek, en de materialen werden per ongeluk ook nog eens door een sloper meegenomen.

Tekst loopt door onder de foto

Beeld van de uitkijktoren zoals die tot 2007 op de Sterrenberg in Beek stond.

Beeld van de uitkijktoren zoals die tot 2007 op de Sterrenberg in Beek stond. © Uitgave G.J. Timmerman, Arnhem, collectie Trudi Groothuyse

Vervolgens waren er diverse locaties in beeld om de toren met nieuwe materialen op te bouwen, tot in Millingen aan toe. En nu is het kerkterrein beschikbaar als de ‘ideale plek’, zegt Verstegen. ,,Dit is het hoogste punt in de omgeving en je kijkt straks prachtig de polder in.”

Betalen

Wie de toren gaat betalen, is nog de vraag. Krol is het niet van plan, zegt hij, ,,maar misschien kan er iets als een crowdfunding komen.” In het verleden deed Terwindt diverse toezeggingen aan de herbouw mee te betalen. Nu reageert hij nog terughoudend: ,,Het is allemaal vers van de pers. Ik heb er nog helemaal niet over nagedacht.”

De oorspronkelijke uitkijktoren was 17 meter hoog. Of er eventueel een exacte kopie komt, is niet duidelijk. Krol spreekt over het creëeren van ‘een soort uitkijkpunt’. Ook komt er bij de weg een Mariakapelletje te staan.

Jos Verstegen en Max Krol in de kerk. Die wordt nu tijdelijk ook gebruikt door een Nijmeegse kunstenaarsgroep.

Jos Verstegen en Max Krol in de kerk. Die wordt nu tijdelijk ook gebruikt door een Nijmeegse kunstenaarsgroep. © Theo Peeters