Stichting tot verfraaiing van Berg en Dal

Wie in de lente en zomer door het dorp Berg en Dal heen komt, wordt aangenaam verwelkomd door de vele bloemenmanden die op palen in de tuinen staan: de ‘hanging baskets’. Ze staan als een fleurig bloemenlint langs de hoofdwegen en grote zijwegen in het dorp.

Tekst: Wilmy Smeets. Foto Theo van Steen door Marc van Kempen

Wie zit er achter dit fleurige project? Dat is de Stichting ter Verfraaiing van Berg en Dal. De inspiratie komt van Philip van Vliet, die ruim twintig jaar geleden in Engeland zag hoe fleurige bloemenmanden dorpen en steden verfraaiden. Theo van Steen (foto), medeoprichter van de stichting, heeft contact gelegd met de gemeente voor subsidie. Hij zette zijn verzoek kracht bij met het  argument “In Groesbeek plant de gemeente volop bloemen, maar in Berg en Dal staat nog geen viool.” Nadat de gemeente positief reageerde, heeft Theo met Philip en gezamenlijke vriend Piet van Rossum plannen gemaakt voor de realisatie en in het jaar 2000 zijn de eerste vijftig baskets geplaatst in het dorp. Theo spreekt bewust over baskets, niet over manden, omdat die vaak van kunststof zijn en deze baskets zijn van stevig staal.

De baskets zijn ontworpen door kunstenaar Toon Heijmans. Kwaliteit, duurzaamheid én een stijlvol design komen samen in zijn ontwerp. Voor het vervaardigen stelde familielid Ton Niessing, die bij Smit Transformatoren heeft gewerkt, zijn tijd beschikbaar. Hij mocht voor het project gebruik maken van de apparatuur van Smit. De palen komen van een leverancier van verkeerspalen voor gemeenten. Palen en baskets worden in donkergroen gepoedercoat door een gespecialiseerd bedrijf. De geraniums komen van een kwekerij uit Lent die ze speciaal opkweekt voor de stichting, zo’n 1750 voor de in totaal 275 baskets.

Per perceel kunnen bewoners één hanging basket in bruikleen aanvragen. Die wordt geplaatst in hun tuin op de gemeentelijke erfgrens in verband met het gewenste bloemenlint-effect. De baskets zijn zeer gewild bij de bewoners. Soms komen ze zelfs op een wachtlijst omdat er geen beschikbaar zijn. Ze zijn niet te koop, zo zijn de hanging baskets ook een uniek kunstproject in Berg en Dal, er rust zelfs patent op.

Zo’n twintig vrijwilligers zijn actief om de baskets bij bewoners te plaatsen, te vullen in het voorjaar met potgrond, hooi, verse geraniums en mest en ze zo nodig te renoveren. Ze zorgen ook zelf voor een tractor en aanhanger bij het vullen. Van bewoners wordt verwacht dat ze de planten water geven en zorgen voor de goede staat van basket en paal.

Elk jaar gaan fotografen van de stichting op pad om mooiste hanging basket van die zomer te kiezen. Voor de winnaar is er een oorkonde en een verlichtingsset voor de basket tijdens de Kerstperiode.

De reacties van passanten zijn alleen maar positief, met name tijdens de Vierdaagse, als lopers blij reageren op het fleurige lint. In combinatie met de vlaggetjes die op elke lantaarnpaal aan de Oude Kleefsebaan hangen (ook een project van dezelfde stichting) is het een feestelijk gezicht.

Behalve dat het dorp er fleurig uitziet, zorgen de mandjes ook voor extra onderlinge saamhorigheid. Het is gewoon leuk om te zien wie er allemaal een hanging basket in de tuin heeft. Bewoners zorgen voor elkaars mand in vakantietijd.  Soms zijn mensen ook echt verdrietig als ze door omstandigheden niet meer voor de geraniums kunnen zorgen en de basket moeten laten weghalen.

Mocht je zin hebben om ze eens zelf te bekijken? De baskets hangen op de Oude Kleefsebaan, Prins Hendriklaan, Nassaulaan, Oranjelaan, Prins Alexanderlaan en rond het Hamersveld, o.a. de Kerstendalseweg en Watertorenweg. Heel goed te combineren met een wandeling in de omringende bossen!

Het project wordt gefinancierd door de Gemeente Berg en Dal, particuliere donaties en sponsoring door het bedrijfsleven. Meer informatie via het secretariaat van de Stichting tot Verfraaiing van Berg en Dal, takoderoest@hotmail.com, telefoon 06-54356852.