Misstap dreigt voor Vierdaagsewandelaars door ‘onzichtbare’ rijplaten in Berg en Dal
Is het hoogste punt van de Vierdaagse komende week ook het gevaarlijkst voor de deelnemers? Buurtbewoners in Berg en Dal vrezen van wel. Zware rijplaten steken er verraderlijk over de smalle Watertorenweg. ,,Die ziet niemand in de drukte. Straks vallen mensen hier uit.”
Donderdagavond ging het opeens helemaal los in de buurtapp rond de Watertorenweg in Berg en Dal. Die rijplaten die al maandenlang bij de zendmast en de Koude-oorlogbunker liggen, zijn die niet gevaarlijk voor de tienduizenden wandelaars die volgende week donderdag door het straatje worden geperst? Eén van de platen steekt boven het parcours een klein stukje de lucht in, precies langs de rand waar snelle wandelaars misschien even willen inhalen.
,,Een paar weken geleden heb ik er mijn voet al verzwikt”, zegt buurvrouw Rita Kosman. ,,Oké, dat was in het donker, maar ook Vierdaagselopers zien die platen in de drukte hier echt niet liggen.”
Het is hier een flessenhals en veel mensen lopen precies langs die rand, Ankie Rijk, Buurtbewoners Watertorenweg
Overbuurman Kees Rijk heeft al geprobeerd een plaat wat op te schuiven. Maar in je eentje krijg je hem niet in beweging, kreeg hij al snel door. In de app van buurtvereniging ’t Hoogste Punt – de Watertorenweg ligt op een bergdeel van Berg en Dal – gaat al het idee rond om de zaak woensdagavond met zijn allen op te lossen. Met zes man krijg je er vast beweging in, denken sommige heren. Die avond komt toch iedereen samen om de straat te versieren en samen te barbecueën.
Ingeseind
Maar Ankie Rijk, de echtgenote van Kees, vindt het belachelijk dat de buurt dit akkefietje zelf zou moeten oplossen. Dat is iets voor de gemeente of het bedrijf dat de zendmast wil bouwen, zegt ze. Een andere bezorgde buur heeft de gemeente al ingeseind. Die zegt ‘met de melding aan de slag te gaan’, maar kan nog niet zeggen of er wordt ingegrepen. Mastenbouwer Cellnex is niet bereikbaar. ,,Maar er móet wel wat gebeuren”, zegt Ankie Rijk. ,,Het is hier een flessenhals en veel mensen lopen precies langs die rand. Als ze zich bezeren, vallen ze uit en halen ze Nijmegen niet.”
Mislukt heiwerk
De voorgenomen bouw van een grote zendmast houdt de gemoederen in de buurt al sinds maart bezig. Toen schudde de wijk op zijn grondvesten toen het heien van de fundering mislukte vanwege de aanwezigheid van een ondergrondse bunker. Pas toen ontdekten buurtbewoners dat er een massief bouwwerk voor hun deur zou komen. De zaak kwam bij de rechter en de lokale politiek, en nu is het nog steeds de vraag of er een minder grote mast komt, of anders op een andere plek.
Ondertussen liggen de enorme onderdelen van de mast op het terrein te niksen. Precíes op het plekje waar de Lokale Omroep Elburg (LOE) vanuit een flinke camper – mét Dixie – volgende week de uitzendingen over eigen lokale wandelaars verzorgt. Gelukkig waarschuwden attente buurtbewoners de omroep al, meldt reportagemaker Bertus Wijnne van LOE: ,,We zijn het speciaal komen inmeten. Het past allemaal nèt.”
Eén rijplaat steekt als een struikelblok nét over het Vierdaagseparcours. Op de achtergrond de buizen voor een zendmast die al maandenlang op het terrein liggen. © DG