Historische route bord 3

Stalhouderij Berg en Dal

Hotel Groot Berg en Dal had sinds 1867 een eigen stalhouderij aan de overkant van de weg. In 1885 werd hier een taplokaal gevestigd. In de jaren 30 werd met de opkomst van de auto’s het pand veranderd van een stalhouderij in een garage voor auto’s.

Na 1945 werd door de heer A. (Tom) Jansen rijstal Berg en Dal geëxploiteerd op het terrein van het hotel. Zelf had hij zijn vaardigheden in de jaren 30 geleerd bij rijstal Hundisberg in Nijmegen. Het paardrijden werd toen als een luxe gezien en was een van de voorzieningen van hotel Groot Berg en Dal.

Nijmeegsch Dagblad 4 februari 1949.

De functie van Tom Janssen was pikeur wat letterlijk betekend een africhter van paarden.

Tom Janssen was een kleurrijk persoon in Berg en Dal. In een goede bui is hij een keer met paard en al bij café De Watertoren naar binnen gegaan, de grote voordeur stond immers toch open. Het café had destijds nog een hoge bar, zodat hij gemakkelijk kon aanschuiven. De eigenaar kwam van achteruit het café en schrok zich een ongeluk.

In de jaren 50 en 60 werden door Tom Janssen en zijn assistent Cees Thijssen diverse ruiterevenementen in de regio georganiseerd. Actrice Diana Dobbelman en Irene Wagemakers – Jansen hebben hier diverse ruitersuccessen gehad Bij de afbraak van hotel Groot Berg en Dal is ook de rijstal verdwenen.

Bronnen: Delper

Verdere informatie: www.erfgoednetbergendal.nl