‘Het is geen hobby, maar het in stand houden van een traditie.’

RENE PENNOCK ( Gelderlander van 22-12-2022)

Twaalf vrijwilligers bouwen ieder jaar de kerststal aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Al 33 jaar. “Het is geen hobby”, zegt Ton Strijbosch (74), “maar het in stand houden van een traditie.” Tien eurocent in de geldgleuf en alles komt één minuut tot leven: de bouwlamp gaat uit, de lichtjes aan, kerstmuziek klinkt, Maria draait, Jozef schudt zijn hoofd, de ezel steekt zijn kop naar buiten en de kameel knikt. “De herders bewegen ook, maar dat is even kapot. Ze wilden niet stoppen”, zegt Hennie Vierstaete (73), “ik kijk er morgen naar.”

Er is in de loop der jaren door veel mensen aan de stal gewerkt en verbeterd. “Johan ter Woorst heeft de dieren en de poppen gemaakt”, vertelt Strijbosch. “Hij had ook een bedoeïentent, maar die kon niemand opzetten nadat hij vertrokken was. Toen hebben we deze stal gebouwd. Germ Meijer maakte de bewegende delen: een wasmachinemotor beweegt Maria en Jozef en de beesten worden door ruitenwissermotortjes aangedreven.” “Het is een wirwar van snoeren, stekkers en stopcontacten en er is altijd wel iets wat niet functioneert. Elk jaar weer een hele puzzel”, zegt Vierstraete.

De kerststal heeft grote tegenslagen gekend. “Er zijn diverse malen schapen gestolen”, vertelt Theo Leether (64). “Eéntje vonden we terug, opgeblazen met vuurwerk. Een herder vonden we terug op de kerstbomenbrandstapel. We hebben nu alles verankerd.” “De wijkagent zei nog: ‘Waarom zet je die stal dan ook langs de openbare weg?’ Maar ja, dat is toch het hele idee? Dat iedereen er langskomt en ‘m ziet?”, zegt Strijbosch verontwaardigd. “Je vraagt je dan wel af: waar doen we het voor?”, zegt Vierstraete. Maar dat de stal nog ongekend populair is, blijkt uit de opbrengst: vorig jaar werden er 1300 dubbeltjes ingegooid. “Maar dan maakt buurman Theo het kistje wel elke dag meermaals leeg”, benadrukt Vierstraete. “Het lijkt misschien wel allemaal ouwe meuk”, lacht hij, “maar kinderen zijn er niet bij weg te branden. Daar doen we het voor!” “Volwassenen denken aan vroeger”, zegt Leether. “de aapjesbox bij de V&D bijvoorbeeld.”

De kerststal is nog te zien tot 6 januari. Neem tien centstukken mee! Er staan twee filmpjes op YouTube. Zoek op ‘kerststal berg en dal’.